Méteres kalács
Ünnepi ízek – pályamunka 2020
A Molnár család ünnepi receptjei egész decemberben megtalálhatók, mivel ünnep ünnepet követ. Mami (Molnár Judit) sütijei az unokák kedvence, mert finomak és mami készíti őket. A méteres kalács már néhány évtizedes kedvenc régi recept, de évente az asztalra kerül. Hol névnapi, hol szülinapi vagy karácsonyi kedvencként. Előfordul, hogy picit változtatunk a krém ízén, színén, a díszítésén vagy a méteres kalács alakzatán.
Beküldte: MOLNÁR ANIKÓ
Hozzávalók:
A tésztához: 4 tojás, 25 dkg cukor, 25 dkg liszt, 1 sütőpor, 1 dl olaj, 1 dl langyos víz +1 evőkanál kakaó.
Krém: 7,5 dl tej, 7 evőkanál cukor, 3 db vaníliás puding, 1 Vital margarin.
Elkészítés: A tojás fehérjét kemény habbá verjük cukor hozzáadásával majd a tojás sárgáját is hozzáadjuk. Miután a lisztet összekevertük a sütőporral ezt is bele forgatjuk, majd az olajat és langyos vizet. Ebből lesz egy sárga massza, aminek felét bele öntjük egy alufóliával bélelt őzgerinc formába. A másik felébe belekavarom a kakaót, hogy barna legyen. 175°C-on tűpróbáig sütöm.
Miután kisült, felszeletelem a bordák között és a krémmel megkenem egy sárga lap, krém és egy barna lap váltogatják egymást, míg el nem fogynak a lapok. A maradék krémmel kívülről is bevonjuk a kalácsot és olvasztott csokival megcsurgatjuk. Ferdén szeleteljük, hogy a kalács szeletünkön látszódjon mindkét színű tészta.
Jó étvágyat!