Mézes kalács (keksz)
Ünnepi ízek – pályamunka 2020
A recepteket mamitól kaptuk (Hajdú Valéria), és az ő dédmamájától (aki 92 évet élt) és nagymamájától (aki 96 évet élt) származnak. A sütemények készítését a karácsonyi ünnepekben a mami anyukája, a mi dédink is folytatta, aki szeretettel tanította az utókornak. Azóta évente többször is készítjük mamival mi is. Karácsonykor kihagyhatatlan finom sütemények.
Beküldők: HAJDÚ VLADIMIR 7 éves; HAJDÚ MIHAELA 6 éves; HAJDÚ LEÓ 5 éves
Hozzávalók: 40 dkg olvasztott méz, 30 dkg cukor, 4 egész tojás, 15 dkg étolaj, 1 kk szódabikarbóna, kevés cimet és szegfűszeg, esetleg citrom haja, 1 kg liszt, esetleg – szükség szerint tej.
Elkészítés: A tojásokat a cukorral habosra keverjük, ezután hozzáadjuk az olvasztott mézet, olajat, állandó keveréssel hozzáadjuk a fűszereket és kevés liszttel elkevert szódabikarbónát, és simára keverjük. Ezután adjuk hozzá a többi lisztet és ezt már kézzel dolgozzuk készre. Közepes lágy tésztát kapjunk.
Közepes gombócokat formálunk, amit lisztezett tepsibe helyezzünk és 180-200 fokon sütjük. Amint készre sült, díszíthetjük, porcukorba hempergetjük vagy cukormázba is forgathatjuk.
Cukormáz: 1 tojás fehérje, 8 evőkanál cukor, 1 citrom leve. Habosra keverni és díszíteni. A még meleg pogácsákat megforgathatjuk benne és lerakjuk celofánra hűlni és megszáradni.