2020. dec 18.

Bejgli

írta: BMMHE
Bejgli

Ünnepi ízek – pályamunka 2020

Ez egy modernebb verziója a bejglinek az aszalt gyümölcsök miatt. Szeretem a régi hagyományos konyhát, de az új dolgokat sem vetem meg. :-) A bejglit szívesen készítette az ünnepekre adai nagymamám.

Beküldte: BERTÓK ZEČEVIĆ TATJANA

 bertok_tatjana_bejgli_6.jpg

Hozzávalók a tésztához: 75 dkg liszt, 20 dkg vaj, 5 dkg zsír, 2 tojássárgája, 5 dkg porcukor, 1 nagy csipet só, 2,5 dkg élesztő, 1 dl tejföl (szükség esetén még 1-2 evőkanál), 1 dl tej.

A hozzávalókat egy nagy tálba kimérjük. Az élesztőt csak belemorzsoljuk, nem kell felfuttatni. Az egészet összegyúrjuk. Hanem áll össze, akkor 1-2 evőkanál tejfölt adunk hozzá.

bertok_tatjana_bejgli_2.jpg

A tésztát 4 részre osztjuk, kicsit kilapítjuk és frissen tartó, átlátszó fóliába csomagoljuk. Frizsiderbe tesszük, 30 percre.

Mákos töltelék: 25 dkg darált mák, 10 dkg porcukor, 2 dl forralt tej, 15 dkg aszalt szilva (elhagyható).

Diós töltelék: 30 dkg darált dió, 10 dkg porcukor, 2 dl forralt tej, 15 dkg aszalt sárgabarack (elhagyható).

Tetejére: 2 tojás sárgája, 1 tojás fehérje, dió, szeletelt mandula.

Elkészítés: Ajánlott a töltelékkel kezdeni, hogy kihűlt legyen. Felkockázzuk az aszalt gyümölcsöket, 4 dl tejet felforralunk. Külön tálba elkészítjük a tölteléket. Félretesszük hűlni.

 bertok_tatjana_bejgli_3.jpg bertok_tatjana_bejgli_4.jpg

Ha pihent a tészta és a töltelék is kihűlt megkezdjük a bejgliket csinálni. Kinyújtjuk az egyik tésztát, rásimítjuk a mákos töltelék felét, úgy, hogy a széleken elmaradjon 1-1,5 cm tészta perem. Két oldalt behatjuk a peremet és feltekerjük a tésztát. Ezt még egyszer megismételjük a mákos töltelékkel. Utána jöhet a diós töltelék, megfelezve, ugyanúgy feltekerve.

bertok_tatjana_bejgli_5.jpg

Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a bejgliket, lekenjük tojássárgájával, megszúrkáljuk több helyen. A mákos bejglire mandula szeleteket, a diósra diót teszünk. Így pihen még 30 percet. Ekkor lekenjük tojásfehérjével, de ellentétes oldalról indulva, ettől lesz márványos kinézete.(Ha balról kezdtük kenni a sárgájával, akkor jobbról a fehérjével indítunk). Ezután is pihen, kb 15 percet.

Előmelegített sütőben 180 fokon, 25 percig sütjük.

bertok_tatjana_bejgli_1.jpg

Szólj hozzá

recept Ünnepi ízek