Mézeskalács
Ünnepi ízek – pályamunka 2020
Szeretjük, mert rögtön puha a kalács. Van, hogy év közben is készül az unokák nagy örömére.
Beküldte: ZEČEVIĆ ETELKA
Hozzávalók: 4 tojássárgája, 15 dkg porcukor, 25 dkg méz, 5 dkg zsír, 2 tk fűszerkeverék, 4 evőkanál tejföl, 75 dkg liszt, 2 kk szódabikarbóna.
Elkészítése: A hozzávalókat összedolgozzuk, de előtte a mézet felolvasztjuk és langyosan hozzáadjuk a masszához. 0,5 cm vastagságúra kinyújtjuk a tésztát. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a különféle alakú kalácsokat. Ne szorosan, mert sülés közben összenőnek. 170-180 fokon, 10 percig sütjük.
Miután kihűltek a mézeskalácsok, kidíszítjük őket.
Az íróka vagy máz receptje: 1 tojás fehérje (40 gr), 20 dkg porcukor, 1 evőkanál étkezési keményítő, 1-2 csepp ecet vagy citromlé (ettől fényes lesz a máz), egy csipet só (ettől a máz fehér marad hetekig).
Ha elkészült a máz, ételfestékkel színezhetjük. Ajánlott a por alapú ételfesték, a folyadék felhígítja a mázat. Ez 2-3 tepsi mézeskalács figura díszítéséhez elegendő.