Flódni
Ünnepi ízek – pályamunka 2020
Minden évben elkészítjük ezt az igazán karácsonyi ízvilágú süteményt, mert isteni finom. Ez a három fajta töltelék nagyon illik egymáshoz, igazán különleges.
Beküldte: HORVÁTH RENÁTA
Tészta: 50 dkg finomliszt, 25 dkg margarin, 1 mokkáskanál szódabikarbóna, 5 dkg élesztő ½ dl cukros langyos tejben felfuttatva, 4 evőkanál porcukor, 1 cs vaníliás cukor, 1 dl tejföl, baracklekvár.
Almás töltelék: 1 kg alma, 4 dkg vaj, ½ citrom leve, ízlés szerint cukor (ha az alma édes, akkor nem muszáj hozzáadni cukrot).
Mákos töltelék: 25 dkg darált mák, 13 dkg cukor, 1 dl tej.
Diós töltelék: 25 dkg dió, 11 dkg cukor, 1 dl tej.
Elkészítés:
Az almát megtisztítjuk, lereszeljük (ha nagyon sok a leve, akkor kicsit csavarjuk ki párolás előtt). A vajat egy serpenyőben felolvasztjuk és rátesszük a cukrot, majd az almát, a citrom levét és megpároljuk.
A mákot összekeverjük a cukorral, felöntjük a tejjel és felfőzzük.
A diós tölteléket ugyanúgy készítjük, mint a mákosat.
Amíg hűlnek a töltelékek, összekeverjük a tészta hozzávalóit és négy részre osztjuk. Amelyikkel éppen nem dolgozunk, azt becsomagolva hűtőbe tesszük.
Ezután összeállítjuk a süteményt. Kinyújtjuk az egyik tésztát, zsírpapírral bélelt tepsibe tesszük (25x30 cm-es tepsibe). Megkenjük lekvárral, rátesszük a diós tölteléket, majd ismét egy tészta következik, lekvár, majd a reszelt alma, megint egy tészta, lekvár és a mák. Végül az egészet befedjük az utolsó tésztával. Ezután lekenjük tojás sárgájával, megszurkáljuk, és villával hullámokat rajzolunk bele.
Fél órát kelesztjük. Mielőtt betennénk a sütőbe, lekenjük tojásfehérjével is. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra és megsütjük (kb. 40 perc – ha sütés közben nagyon barnulna a teteje, akkor takarjuk le alufóliával, hogy ne égjen meg).
Hagyjuk a tepsiben kihűlni, utána szépen lehet szeletelni.
(a kép átmeneti illusztráció)