Kútbakelt kifli
Ünnepi ízek – pályamunka 2020
A recepteket mamitól kaptuk (Hajdú Valéria), és az ő dédmamájától (aki 92 évet élt) és nagymamájától (aki 96 évet élt) származnak. A sütemények készítését a karácsonyi ünnepekben a mami anyukája, a mi dédink is folytatta, aki szeretettel tanította az utókornak. Azóta évente többször is készítjük mamival mi is. Karácsonykor kihagyhatatlan finom sütemények.
Beküldők: HAJDÚ VLADIMIR, 7 éves; HAJDÚ MIHAELA, 6 éves; HAJDÚ LEÓ,5 éves
Hozzávalók:
½ lit tej, 1 csomag élesztő, csipetnyi só, 3 evőkanál cukor, 3 tojás sárgája, 1 citrom reszelt héja, 2 evőkanál zsír, annyi liszt, amennyit felvesz. Kristálycukor a hempergetéshez.
Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk, egy kevésbe elkeverjük az élesztőt, majd hozzáadjuk a többihez. Ezután beletesszük a cukrot, sót, tojás sárgáját, citrom haját, és lassan annyi lisztet, hogy könnyű tésztát kapjunk (hasonlót a fánk tésztához). A 2 evőkanál zsírral simára dagasztjuk. Kicsit meghintjük liszttel és letakarjuk. 2 órát kelni hagyjuk. Amikor megkelt, kis cipókat szaggatunk. Kézzel hosszúkásra nyomkodjuk a gyúródeszkán, a kristálycukorba hempergetjük, közben a két végét ellentétes irányba csavarjuk, majd kifli alakban a tepsibe tesszük őket. Még kelni hagyjuk.
180 fokos sütőben sütjük. Még melegen szedjük ki a tepsiből!