2020. dec 17.

Halászlé

írta: BMMHE
Halászlé

Ünnepi ízek – pályamunka 2020

Ez a recept nagytatámtól van, aki Bajáról származott. A mi családunk így készíti karácsonyra.

Beküldte: BERTÓK ZALÁN, 2. osztály 

f6fe06785556ad8f9f97d7ed5e5afc70.jpg

Hozzávalók:

cca. 2 kg nemes hal (ponty, harcsa, süllő)
1/2 dl olaj
4 vöröshagyma
1 fakanál pirospaprika
csipet só
1 evőkanál bors
egész bors
3 babérlevél
zöld paprika
1 zacskó halászlé adalék
1-2 dl fehér bor vagy paradicsomlé

Elkészítési módja:

Egy edénybe vagy lábasba, amely 5-6 literes, 4 tojás nagyságú összevágott vöröshagymát 1/2 dl olajon megfonnyasztunk. Levéve a tűzhelyről hozzáadunk 1 fakanálnyi őrölt piros paprikát. Felöntjük 2 liter langyos vízzel és egy csipet sóval felforraljuk. Közben belehelyezzük az evőkanálnyi borsot, egész borsot(teatojásba téve) és 3 db babérlevelet, néhány szelet zöld paprikát.

Egy másik tálba csomómentesre elkeverjük az egy tasak halászlé adalékot 1/2 liter vízzel. Így nyerünk kb.3 liter levet. Jól összeforraljuk és akkor beletesszük a feldarabolt halszeleteket. Kevés idő múlva hozzáadunk 1-2 dl bort, vagy paradicsomlevet. Ez azért jó, hogy a hal húsa ne főjjön szét és az ízt is javítja. A halat kb. 20 percig főzzük. Mellé gyufatésztát kínálunk.

(A fotó átmeneti illusztráció)

Szólj hozzá

recept Ünnepi ízek