Halászlé
Ünnepi ízek – pályamunka 2020
Ez a recept nagytatámtól van, aki Bajáról származott. A mi családunk így készíti karácsonyra.
Beküldte: BERTÓK ZALÁN, 2. osztály
Hozzávalók:
cca. 2 kg nemes hal (ponty, harcsa, süllő)
1/2 dl olaj
4 vöröshagyma
1 fakanál pirospaprika
csipet só
1 evőkanál bors
egész bors
3 babérlevél
zöld paprika
1 zacskó halászlé adalék
1-2 dl fehér bor vagy paradicsomlé
Elkészítési módja:
Egy edénybe vagy lábasba, amely 5-6 literes, 4 tojás nagyságú összevágott vöröshagymát 1/2 dl olajon megfonnyasztunk. Levéve a tűzhelyről hozzáadunk 1 fakanálnyi őrölt piros paprikát. Felöntjük 2 liter langyos vízzel és egy csipet sóval felforraljuk. Közben belehelyezzük az evőkanálnyi borsot, egész borsot(teatojásba téve) és 3 db babérlevelet, néhány szelet zöld paprikát.
Egy másik tálba csomómentesre elkeverjük az egy tasak halászlé adalékot 1/2 liter vízzel. Így nyerünk kb.3 liter levet. Jól összeforraljuk és akkor beletesszük a feldarabolt halszeleteket. Kevés idő múlva hozzáadunk 1-2 dl bort, vagy paradicsomlevet. Ez azért jó, hogy a hal húsa ne főjjön szét és az ízt is javítja. A halat kb. 20 percig főzzük. Mellé gyufatésztát kínálunk.
(A fotó átmeneti illusztráció)