Gyúrott hájas kifli
Ünnepi ízek – pályamunka 2020
A recepteket mamitól kaptuk (Hajdú Valéria), és az ő dédmamájától (aki 92 évet élt) és nagymamájától (aki 96 évet élt) származnak. A sütemények készítését a karácsonyi ünnepekben a mami anyukája, a mi dédink is folytatta, aki szeretettel tanította az utókornak. Azóta évente többször is készítjük mamival mi is. Karácsonykor kihagyhatatlan finom sütemények.
Beküldték: HAJDÚ VLADIMIR, 7 éves; HAJDÚ MIHAELA, 6 éves; HAJDÚ LEÓ, 5 éves
Hozzávalók:
90 dkg liszt, 40 dkg darált háj, 3 egész tojás, 3 evőkanál cukor, kicsi só, 1 csomag élesztő, 3 dl tej, porcukor a meghempergetéshez.
Elkészítés:
A lisztet a hájjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojást, sót és a tejben elkevert cukrot az élesztővel. A masszát összedolgozzuk, hogy könnyű tésztát kapjunk. A tésztát 8-9 cipóra osztjuk, fél órát kelesztjük. Egyenként kerekre nyújtjuk és háromszögekre vágjuk. Baracklekvárral elkevert dióval töltjük. De lehet csak lekvárral is tölteni. Felcsavarjuk kifliknek. Tepsibe tesszük, és kelni hagyjuk.
180-200 fokon sütjük. Még melegen porcukorba hempergetjük és hűlni hagyjuk.