Hájas rétes
Ünnepi ízek – pályamunka 2020
Nálunk ez a hagyományos desszert karácsony napján, amit mami (Lódi Etelka) minden évben megsüt. A recept eredetileg Balog Juci nénitől származik, aki az anyukájától tanulta.
Beküldte: HAJVERT ZALÁN, III.b.
Első tészta: összekeverünk 60dkg lisztet, 5 tojás sárgáját, 5 ek ecetet, 4 ek vizet (lehet több is), hogy lágy tészta legyen. Ízlés szerint teszünk sót, cukrot.
Második tészta: ½ kg hájat 30 dkg liszttel összegyúrni.
Kinyújtjuk az első tésztát, utána a másodikat és ráhelyezzük az első tetejére.
Háromszor hajtogatjuk. (Hajt, nyújt, hajt, nyújt - mindjárt…) Amikor megvan, az alsó szélét magunk felé kezdjük nyújtani késfoknyira. Beleteszünk egy sor tölteléket, visszahajtjuk rá a tésztát (csak egyszer!), és ott elvágjuk. Megvan az első rúd. Így tovább: nyújt, tölt, elvág.
Töltelék lehet: dió, mák (előfőzve tejjel), tök (olajon megdinsztelve), alma (párolva), meggy.
Zsírozott tepsiben, Közepes tűzön sütjük. Sütés után meghintjük porcukorral.
Napokig finom omlós.
(a képek átmeneti illusztrációk)