2020. dec 18.

Hájas rétes

írta: BMMHE
Hájas rétes

Ünnepi ízek – pályamunka 2020

Nálunk ez a hagyományos desszert karácsony napján, amit mami (Lódi Etelka) minden évben megsüt. A recept eredetileg Balog Juci nénitől származik, aki az anyukájától tanulta.

Beküldte: HAJVERT ZALÁN, III.b.

hajas_jo.jpg

Első tészta: összekeverünk 60dkg lisztet, 5 tojás sárgáját, 5 ek ecetet, 4 ek vizet (lehet több is), hogy lágy tészta legyen. Ízlés szerint teszünk sót, cukrot.

Második tészta: ½ kg hájat 30 dkg liszttel összegyúrni.

Kinyújtjuk az első tésztát, utána a másodikat és ráhelyezzük az első tetejére.

ceb5eb9d1ccf77aae094fdc17e1f8225.jpg

Háromszor hajtogatjuk. (Hajt, nyújt, hajt, nyújt - mindjárt…) Amikor megvan, az alsó szélét magunk felé kezdjük nyújtani késfoknyira. Beleteszünk egy sor tölteléket, visszahajtjuk rá a tésztát (csak egyszer!), és ott elvágjuk. Megvan az első rúd. Így tovább: nyújt, tölt, elvág.

Töltelék lehet: dió, mák (előfőzve tejjel), tök (olajon megdinsztelve), alma (párolva), meggy.

Zsírozott tepsiben, Közepes tűzön sütjük. Sütés után meghintjük porcukorral.

Napokig finom omlós.

(a képek átmeneti illusztrációk)

Szólj hozzá

recept Ünnepi ízek