Adventi mézes
Ünnepi ízek – pályamunka 2020
Az adventi mézest Mami minden évben elkészíti, mert a család apraja-nagyja szereti. Én is szerettem volna megtanulni tőle a süti receptjét,ezért az idei évben együtt készítjük.
Beküldte: KRISZTIÁN EMESE, III.b.
Hozzávalók: 40 dkg méz, 25 dkg cukor, 6 kanál tej és 16 dkg margarin. Fél kg liszt, 1 sütőpor, 3 tojás, 15 dkg vagdalt dió, 10-10 dkg mazsola, narancs slatko, füge, aszalt szilva, két kávéskanál cimet, 8-10 szem őrölt szegfűszeg, 1 citrom reszelt héja.
Elkészítés: A mézet, cukrot, tejet, a fűszereket, margarint felolvasztani, és lehűteni. Egyenként hozzáadni a tojásokat, kikeverni, majd hozzáadni a lisztet a sütőporral, végül a vágott gyümölcsöket.
Két őzgerinc sütőben sütni 140°C-on kb. 1 óra hosszáig. Csokimázzal leönteni.
Slatko narancséjból
A narancshéj belsejéről lekaparjuk a fehér réteget, majd hideg vízben áztatjuk kb. fél napig, néhányszor lecserélve a vizet. Egyszer felfőzzük (néhány percig), összevagdossuk pici kockákra. Megmérjük, fél narancs levében dupla ennyi cukrot felfőzünk, majd ebben a szirupban üvegesre főzzük (10-15 perc). Befőttes üvegben lezárva aránylag sokáig eláll, más süteményekhez is használható, pl kuglófba.